Radi mudro, ne troši se ludo! Svaki razuman čovek radnik je.

Koliko je rad neophodna potreba čovekova, društvena, toliko je isto i pravilan odmor po radu nužan, kao i način kako da se udesimo, pa da nam teži radovi lakše padaju. To odmaranje i način rada nužno je urediti i uvek vršiti pravilno i pažljivo. To je važno kao god vazduh i izbor hrane, jer smo tim sigurniji za telesno i umno zdravlje i napredovanje naše.

Kao što čoveka satire preterani rad, tako ga isto satire i besposleni život. Besposlenost mlitavi i labavi i telesnu i umnu snagu, a naročito ako ona dugo traje. Umeren rad i umeren odmor sa upražnjavanjem gimnastike, a naročito na čistom vazduhu, otklanja skoro sve bolesti i neurednosti.

Ko je posmatrao kako je čovek prekodan okretan i bistar kad pozdravi zoru u šetnji ili u nekom radu u bašti ili u polju, taj samo zna koliko je korist rano ustati, obući se, umiti se, očešljati se i na čisti jutarnji vazduh izaći. Radi zdravlja očiju i mozga nužno je putovati očima i svaki dan gledati u daljinu, u zelene šume, livade, bašte i plavo nebo; po koji sat dnevno, to bi mogao činiti svako.

Ova kratka napomena neka nas nauči mnogo.

 

Vasa Pelagić, odlomci iz dela: Narodni učitelj, Sloboda, Beograd, 1974.

Izvor slike: Interna arhiva Nove Akropole Beograd