Delija Steinberg Guzman

delia

Rođena je 1943. godine u Buenos Ajresu. Godine 1974. preselila se u Španiju, a 1975. stekla je špansko državljanstvo.

Obrazovanje i kvalifikacije

Započela je muzičko obrazovanje u ranom detinjstvu, a sa sedamnaest godina stekla je diplomu profesora klavira i kompozicije na Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u Buenos Ajresu.

Više godina se usavršavala radeći sa argentinskom pijanistkinjom Florom Nudelman, a kasnije sa ruskim majstorom Hubertom Branderburgom.

Diplomirala je filozofiju na Univerzitetu u Buenos Ajresu.

Njen interes za kulturu i obrazovanje kao sredstvo ličnog razvoja vodio je ka proučavanju drugih disciplina. Pohađala je specijalističke programe iz arheologije, istorije, istorije muzike, bioenergetske medicine i drugih prirodnih načina lečenja.

Muzička karijera

U desetoj godini imala je svoj prvi javni koncertni nastup i od tada su je često pozivali da učestvuje na pijanističkim dešavanjima različitih organizacija, kao što su: Asociación Cristiana de Jóvenes, Jóvenes Concertistas Argentinos, Ateneo de Cultura Artística, Nuevos Valores Musicales, Asociación Harmonicus, Sekretarijat za kulturu Ministarstva obrazovanja Republike Argentine, ali i na brojnim javnim i privatnim muzičkim i drugim promocijama.

Održala je brojne koncerte na različitim mestima, nastupala na radiju i televiziji, kako u Argentini tako i u drugim državama u Americi, uz odlične kritike u medijima.

Povodom tridesete godišnjice smrti Morisa Ravela, zajedno sa drugim umetnicima i novinarima učestvovala je na omaž koncertu posvećenom preminulom kompozitoru u organizaciji Argentinskog instituta inženjera 7. jula 1967. godine.

Sa ciljem promovisanja muzičkih studija na međunarodnom nivou, 1988. godine osnovala je Muzički institut Tristan gde je predavala klavir. Danas Institut Tristan deluje u Španiji, Brazilu, Francuskoj, Izraelu i Nemačkoj, ostvarujući važne obrazovne aktivnosti.

U Španiji je istovremeno vodila programe muzičkog vrednovanja, među kojima se ističu oni posvećeni delima Baha, Mocarta, Vagnera, Šopena i Šumana.

U cilju podsticanja novih muzičkih vrednosti, 1982. godine pokrenula je međunarodno pijanističko takmičenje koje danas nosi njeno ime, a u kome je sudelovala kao član žirija, podstičući na taj način umetničku karijeru mladih muzičara. Međunarodno pijanističko takmičenje Delia Steinberg održava se svake godine u Madridu, u Španiji, i privlači mlade pijaniste iz celog sveta.

Predavanja i istraživanje

Godine 1966. započela je studije celokupnog programa škole filozofije Međunarodne organizacije Nova Akropola pod vođstvom njenog osnivača, profesora Horhea Anhela Livrage. Kasnije se pridružila nastavnom kadru kao predavač iz predmeta istorije filozofije, filozofije morala, simbologije, istorije religija, istočne filozofije, psihologije, metafizičke estetike, retorike i generalno svih predmeta koji su uključeni u program studija ove organizacije, priređujući pedagoške priručnike iz navedenih materija.

Svoje profesorske aktivnosti proširila je kroz kurseve za obuku drugih predavača u Novoj Akropoli.

Održavala je tečajeve, predavanja i seminare u različitim zemljama Evrope, Amerike i Azije na teme kao što su „Drevne civilizacije i njihove dodirne tačke”, „Bol i njegovi uzroci”, „Ezoterijske tradicije o postanku čoveka i univerzuma”, „Ključevi astrologije”, „Filozofija za život”, „Astrologija i psihologija”, „Egipat: Misao, život i religija”, „Inicijatski put Santjaga”, „Nasleđe templara”, „Metafizička lepota žene”, „Tradicija i vreme”, „Muzikoterapija”, „Hromoterapija”, itd.

Od 1977. kroz 25 izdanja organizovala je i promovisala u Španiji književno takmičenje u pisanju priča, učestvujući kao član žirija zajedno sa istaknutim književnicima.

Od 1972. do 1991. bila je predsednica Nove Akropole u Španiji i u to vreme kulturna aktivnost Nove Akropole proširila se na više od trideset gradova u zemlji.

Tokom tog vremena pokrenula je predavačke i istraživačke aktivnosti na nekoliko područja:

Za decu i tinejdžere – kampove, ekskurzije, radionice uvoda u filozofiju kao instrumenta obrazovanja, itd.

Za lekare, sanitarne tehničare, terapeute, itd. – savetovanja iz medicine i integralnog lečenja sa programima celoživotnog obrazovanja i istraživanja i radionicama na temu akupunkture, terapije laserom, magnetom, homeopatije, bioenergije, itd. koje održavaju cenjeni stručnjaci.

Društvene aktivnosti: programi i radionice na temu volonterskog rada, sa aktivnim učestvovanjem u ekološkim programima, programima socijalne pomoći, pomoći u slučajevima nesreća i katastrofa, prihvatilištima za životinje, itd. u saradnji sa službenim organima.

Od 1975. do 1991. godine,  takođe je bila koordinator aktivnosti Nove Akropole za Evropu. Godine 1991. nakon smrti osnivača, profesora Horhea Anhela Livrage, izabrana ja za međunarodnu predsednicu Nove Akropole, preuzevši na sebe upravljanje i koordinisanje kulturnim i formativnim aktivnostima Nove Akropole u svim zemljama u kojima je delovala do 2020. godine kada je postala počasna predsednica Nove Akropole.

Preminula je 2023. godine u Španiji.

Izdanja

U časopisima i novinama objavljivala je brojne članke filozofske, muzičke, istorijske i kulturne tematike.

Uređivala je časopis „Sveske o kulturi” koji je osnovala 1972. godine u Španiji, u kome je objavljivala brojne članke i tematske serijale kao što su: „Među nama”, „Na kraju dana”, „Nešto za ispričati”, „Zapitajmo se”, posvećene promovisanju praktične primene filozofije u svakodnevnom životu.

Isto tako, od 2000. uređivala je časopis “Sfinga”, velikog tiraža u Španiji i u drugim zemljama Latinske Amerike.

Objavljene knjige i priručnici

Napisala je više od trideset knjiga i priručnika o praktičnoj filozofiji, drevnim civilizacijama, astrologiji, itd. Izdvajamo:

Igre Maje (Madrid, 1. izdanje 1980., 2. izdanje 1982.)

Danas sam videla… (Madrid, 1. izdanje)

Rekli su mi da… (Madrid, 1. izdanje 1984.)

Svakodnevni heroj (Madrid, 1. izdanje 1996., 2. izdanje 2002.)

Platonska ljubav, fizička ljubav (Lima, 1998.)

Zašto verovati u reinkarnaciju? (Lima, 1998.)

Razlozi zbog kojih na život treba gledati s optimizmom (Lima, 1999.)

Umetnost znati izabrati (Lima, 2002.)

Metafizička lepota žene (Lima, 2002.)

Duša žene (Madrid, 2002.)

Sloboda i neizbežnost (Madrid, 2002.)

Karakter prema zvezdama (Madrid, 2002.)

Praktični ezoterizam (Madrid, 2002.)

Život posle smrti (Madrid, 2002.)

Filozofija za život (Madrid, 2005.)

Šta radimo sa srcem i umom? (Madrid, 2005.)

Jesam li uistinu slobodan? (Lima, 2005.)

Misli (Lima, 2007.)

Sve su objavljene na španskom i prevedene na francuski, nemački, turski, ruski, portugalski, grčki i druge jezike.

Od 1995. uređivala je Godišnjak u kom su navedene aktivnosti Nove Akropole u četrdeset i osam zemalja na polju kulture, ekologije, muzike, medicine, borilačkih veština i socijalne problematike. Godišnjak se objavljuje na španskom i engleskom jeziku i distribuira u celom svetu, kako pojedinačno tako i na institucionalnom nivou.

Nagrade

Za svoj rad, kao predsednica Nove Akropole, 1980. godine dobila je Srebrnu medalju za umetnost i nauku koju dodeljuje Akademsko društvo obrazovanja i promocije, na preporuku Francuske akademije.