Tajanstvena umetnost pobede

Postoje oni koji se, izgleda, rađaju pod srećnom zvezdom i sve im polazi za rukom. Ima pak i onih kojima je vrlo teško da bilo šta postignu. Tajanstvena umetnost pobede se sastoji u tome da budemo ono što stvarno jesmo, da do naših ciljeva dođemo ne koristeći se drugima kao stepenicama, ne gazeći one koji nam se prividno nađu na putu i shvatajući da pad služi jedino zato da ponovo ustanemo.

Horhe Anhel Livraga

Duša žene

O Duši žene može se govoriti kao o Životu, Energiji, Ljubavi i Mudrosti. S ove četiri karakteristike, istinskim oružjem žene, ona je idealna junakinja u svojoj vlastitoj borbi. Žena ne treba da pokušava da bude poput muškarca jer, da bi postao junak, da bi postao veliki, nije potrebno biti muškarac. Žena može da stvara, podstiče, inspiriše… u njenim je rukama mogućnost davanja i održavanja života.

Delija Steinberg Guzman

Emocionalna inteligencija

Koncept emocionalne inteligencije koji su izneli američki psiholozi osamdesetih godina dvadesetog veka daje nov pogled na inteligenciju: toliko isticani koeficijent inteligencije ustupa mesto “razmišljanju srcem”. Inteligencija nije samo racionalno rešavanje problema i snalaženje u novim situacijama, već i izražavanje vlastite humane prirode u svim njenim aspektima.

Marijana Starčević Vukajlović

Zagonetni ciklusi ljudskog života

Naš život je dugačak put. Kad si mlad, čini se beskonačnim, a ti živiš sa osećanjem da je sve pred tobom i da imaš na raspolaganju mnogo vremena, toliko mnogo da čak ne znaš kako da ga iskoristiš i čime da ga ispuniš. Na zalasku života, kad si veći deo ovog puta proputovao, osvrćeš se unazad i vidiš da su godine proletele za tren.

Jelena Sikirić

Platonovo učenje o duši

Da li je ljudska duša smrtna ili besmrtna? Postaviti ovo pitanje znači zapitati se o smislu postojanja čoveka, o njegovoj prirodi, dužnostima i nadama.
Prihvatajući ideju o besmrtnosti, Platon nas uči da naša osnovna briga u životu mora da bude briga o duši. To je pre svega briga o njenom pročišćenju, oslobađanju od čulnog i težnje za sjedinjenjem sa duhovnim svetom.

Antun Musulin