Zar ćeš tek onda kad sve već budeš imao, poželeti da imaš i mudrost? To će biti poslednje što treba da imaš u životu, i tako reći samo još jedan dodatak, zar ne? A ti se bavi filozofijom, bilo da već nešto imaš ili da nemaš! — Jer odakle znaš da li možda već nemaš suviše? Ako ništa nemaš, onda potraži filozofiju pre nego ma šta drugo!

„Ali, nedostajaće mi ono što mi je najpotrebnije.” Pre svega, ne može se desiti da ti nešto nedostaje, jer priroda sama traži što je moguće manje, a filozof se prilagođava prirodi. Ali ako bi mu zapretila krajnja nevolja i beda, on će već otići iz ovoga života i prestaće da sam sebi bude na teretu. A ako mu ostane samo nešto malo i neznatno, čime bi i dalje mogao da životari, on će se time zadovoljiti i neće imati nikakvu brigu oko onoga što je suvišno, davaće svome telu odgovarajuću hranu i odelo, i smejaće se gromko bogatašima koji su tako zaposleni svime što donosi dobit i korist, i onima koji toliko teže za bogatstvom kazaće: „Zašto tako dugo odlažeš? Možda očekuješ kamate od kapitala ili povoljne trgovačke prilike, ili možda testamenat nekog bogatog strica, kad inače odjednom možeš da se obogatiš? Mudrost predstavlja blago, i ona se daje onima kojima je bogatstvo suvišno.” Promeni vek pa ćeš imati i suviše svega: ali se u svakom veku nalazi isto toliko onoga što je dovoljno.

Na ovom mestu bih mogao završiti da nisam kod tebe stvorio lošu naviku. Kralja Parćana niko nije mogao pozdraviti ako mu nije doneo poklon, a ja se od tebe ne smem oprostiti, a da ti pri tome ne poklonim jedan mali dar. Šta će biti to? Uzajmiću od Epikura: Sticanje bogatstva za mnoge nije značilo kraj bede, nego samo promenu njene vrste.

Ja se tome ne čudim: jer greška se ne nalazi u stvarima, već u samoj duši čovekovoj. Isto ono što čini da teško podnosimo siromaštvo, čini i bogatstvo teškim. Kao što je svejedno da li ćeš bolesnika staviti na drveni ili na zlatni krevet, jer ga time ne oslobađaš bolesti, isto je tako svejedno da li bolesna duša boluje u bogatstvu ili u nemaštini: jer svuda je prati njeno zlo. Da si mi zdravo!

Lucije Anej Seneka, „Pisma prijatelju“, Matica srpska, Novi Sad, 1978.

Izvor fotografije:

Wikimedia Commons|Paintman|File: SenecaELWI.jpg