Pozivamo vas na izložbu reprodukcije drevnog egipatskog rukopisa poznatog pod nazivom 𝐏𝐚𝐩𝐢𝐫𝐮𝐬 𝐀𝐧𝐢 (𝐀𝐧𝐢𝐣𝐞𝐯 𝐩𝐚𝐩𝐢𝐫𝐮𝐬).
👉Ova kopija papirusa iz 13. veka p.n.e. odštampana je na platnu od 37 metara i pokazuje put kojim pisar Ani prolazi nakon smrti.
Imaćete jedinstvenu priliku da vidite tekst izložen u celosti, što nije moguće čak ni u Britanskom muzeju gde se čuva original.

📜Reprodukcija je rezultat višegodišnjeg rada istraživača Nove Akropole iz nekoliko zemalja, a Novosađani će moći da je vide od 21. do 25. marta u prostoru Kulturne stanice Eđšeg, Novi Sad

Vođenje kroz izložbu na svaki pun sat.

Ulaz slobodan.

Detalji satnice će naknadno biti objavljeni.

📍 Antona Čehova 4, Kulturna stanica Eđšeg, Novi Sad
ℹ️ U slučaju 𝗴𝗿𝘂𝗽𝗻𝗲 𝗽𝗼𝘀𝗲𝘁𝗲 (više od 10osoba) molimo da se najavite dan ranije na:
✍️ info@nova-akropola.rs ili
📞 064 80 22 390

Anijev papirus pripada grupi staroegipatskih tekstova koji se obično nazivaju Egipatska knjiga mrtvih. Ovaj ne baš srećan naslov, dugujemo jednom nemačkom izdanju u devetnaestom veku. Moderna istraživanja su dovela do preciznijih prevoda tekstova, pa bi možda ispravniji naziv bio Izlazak duše na svetlost Sunca kakav se pominje i u samom tekstu.
Ono što je sigurno jeste da ovi tekstovi otkrivaju sliku sveta kao i duboka znanja koja su Egipćani posedovali o čovekovoj nevidljivoj prirodi. Kroz čitav tekst provejava potpuna sigurnost u čovekovu duhovnu sudbinu koja se ogleda kroz koncept egipatske boginje Ma’at, što znači pravda, istina, ispravnost. Svako ljudsko biće treba da uravnoteži svoje srce sa perom koje je simbol Ma’at. To je moguće jer u svakome od nas postoji nebeska iskra koja učestvuje u jedinstvu Univerzuma. Postati svestan tog jedinstva znači postati svestan sopstvenog srca.