Povodom Svetskog dana filozofije, od 18. do 23. novembra, održana je manifestacija „Dani filozofije“ u organizaciji Kulturnog udruženja Nova Akropola u Beogradu.

Ovogodišnje aktivnosti objedinjene su pod krilaticom „Filozofija u akciji“ i započete su dvodnevnom promocijom na ulicama Beograda. Prolaznicima je ponuđena hrana za dušu: zainteresovani su sa filozofskog menija mogli da odaberu jelo, a onda i da se posluže odgovarajućim citatom nekog filozofa. Mudre poruke su tako bile povod da sugrađani porazgovaraju sa našim volonterima, da im se predstavi rad udruženja, kao i da se pozovu na učestvovanje u ostalim aktivnostima.

        

Predavanje „Da li je istina jedna ili svako ima svoju?”, povelo nas je na put zamršenih međuljudskih odnosa u kojima svi tražimo jedno te isto, poput ljubavi ili prijateljstva, ali nekako završavamo u nerazumevanjima i nesporazumima. Gde je istina za kojom tragamo? Koncentrisanje na različitosti uvek će nas voditi u konflikte; međutim, ako pogledamo u svoj unutrašnji svet, videćemo da u svima nama živi isto – vrednosti koje nas određuju kao ljudska bića i koje jedine mogu dati istinski smisao odnosima koje gradimo.

Nakon predavanja održana je radionica na kojoj su učesnici povezivali pitanja koja muče mladog čoveka sa mudrim izrekama velikih ljudi iz prošlosti kao što su Marko Aurelije, Buda, Konfucije. Rezultat je bio očekivan, ali ništa manje zabavan zbog toga: u najvećem broju slučajeva citat je direktno davao ključeve za postavljeno pitanje, potvrđujući tako da mudrost uvek sadrži nešto istinito sa čime možemo da radimo u bilo kojoj situaciji.

              

Četvrti i poslednji dan manifestacije, bio je obeležen predavanjem „Znam, mislim, želim, a šta radim?”, koje nas je podstaklo da se zapitamo: šta zaista znamo, koje je mišljenje vredno, da li nas naše želje oslobađaju ili zarobljavaju? Tako smo se podsetili verovatno najtežeg zadatka koji imamo: uspostaviti sklad i jedinstvo između svojih različitih planova kako bi konačno mogli jasno da izrazimo ono što znamo, mislimo i osećamo.