19. novembar – 28. novembar

Dani Filozofije 2017
Arhetipska umetnost predavanje
Uvdni ciklus

Povodom Svetskog dana filozofije, Nova Akropola ove godine organizuje aktivnosti posvećene Renesansi.

■ Utorak 19.11.2019, Brankova 24

19h Renesansa- model buđenja čoveka

Renesansa, koja je započela u drugoj polovini XIV veka u Italiji, posedovala je jedan veoma važan element koji osvetljava i današnje vreme. Radi se o davanju važnosti čoveku sa njegovim najboljim i najuzvišenijim osobinama.

Uzimajući kao osnovu duh klasičnih civilizacija, prvenstveno platoničku filozofiju, usledio je čitav niz novih otkrića ili bolje rečeno ponovnih otkrića koja približavaju čoveka prirodi. Potreba da se shvate zakoni prirode i mogućnosti ljudskog bića, označila je kraj srednjeg veka i stavila čoveka u aktivan položaj: da oblikuje samoga sebe i da oblikuje budućnost.

Sama reč renesansa ima značenje preporoda, ponovnog rađanja. Mnogo toga možemo da naučimo od ovog izuzetnog vremena, jer su modeli istorije i ljudskog života vođeni istim zakonima.

Kada upadnemo u svoje srednje vekove, u periode krize, treba se izvući iz tame u kojoj gubimo sposobnost viđenja i izaći na svetlost, roditi se ponovo.

Možemo postati saveznik vremena i pružiti sebi priliku za preporod, za povratak u život, otkrivajući neslućene mogućnosti ljudske svesti u oblikovanja samoga sebe.

■ Sreda 20.11.2019, Brankova 24

19h Leonardo Da Vinči – homo universalis

Za većinu ljudi, Leonardo je pre svega veliki umetnik, poneko zna da je bio i izumitelj, ali retkima je poznata sva širina i dubina njegovih umetničkih i naučnih dostignuća.

Osim toga, u Leonardu možemo prepoznati i filozofa koji je neumorno tragao za mudrošću pokušavajući da dopre do najdubljih tajni prirode. Za njega, priroda je živa, produhovljena i svrhovita celina.

Ove godine obeležava se petsto godina od njegove smrti i možda tek sada čovečanstvo otkriva vrednost njegovih istraživanja.

Iako su u XV i XVI veku neke od njegovih ideja bile u suprotnosti sa naučnom i teološkom slikom sveta, to ga nije sprečilo da istražuje dublje i da prenosi drugima čudesan svet koga je otkrivao.

Ovaj velikan čovečanstva nas i dalje inspiriše da nastavimo da čitamo iz prirode, jer kako kaže: „Priroda je puna beskonačnih stvari koje iskustvo nikad nije razotkrilo“.

■ Četvrtak 28.11.2019, Brankova 24

19h Priroda čoveka, Prva tema iz ciklusa predavanja „Kurs praktične filozofije”