15. novembar – 29. novembar

Dani Filozofije 2017
Arhetipska umetnost predavanje
Uvdni ciklus

Povodom obeležavanja Svetskog dana filozofije, kulturno udruženje Nova Akropola organizuje niz predavanja posvećenih ideji čovekovog razvoja i buđenja njegovih humanih potencijala.

Podsećanjem na život i pouke velikih filozofa Starog sveta, aktualizovaće se pitanje univerzalnih ljudskih vrednosti, smisla i usmerenja pojedinca u svetu u kome živimo danas.

■ Četvrtak 15. novembar, Brankova 24

20h Sokratovo prijateljstvo

■ Ponedeljak 19. novembar, Brankova 24

18h Kurs praktične filozofije, uvodna tema: Priroda čoveka

■ Petak 23. novembar, Brankova 24

19h Herojski smisao života, HERAKLOVI RADOVI

Gotovo da ne postoji narod koji ne poseduje svoju herojsku tradiciju. Premda postoji bezbroj heroja, suština ovih mitova je uvek jedna te ista.
Heroj je hrabar, pravedan, istrajan, suočava se sa svim izazovima, čuva i spasava, brani slabije, bori se za pravdu, pobeđuje.
Ove svima poznate priče skrivaju u sebi ključeve pomoću kojih možemo otkrivati smisao sopstvenog života. Kroz dvanaest Heraklovih zadataka, pokušaćemo da zajedno prepoznamo neke od tih ključeva.

■ Utorak 27. novembar, Brankova 24

19h Put čovekovog razvoja, usavršavanje putem vrline

Kada bi nas neko pitao da navedemo nekoliko svojih vrlina, u prvom trenutku verovatno ne bismo pomislili da je zadatak težak. Međutim, kada bismo ozbiljno krenuli da razmišljamo o tome, vrlo brzo bismo shvatili da ovo pitanje donosi brojna potpitanja i preispitivanje svega što smo prethodno mislili.
Da bismo razumeli sebe, moramo krenuti od upoznavanja sebe, a kada upoznamo makar samo jedan delić, sledi novi korak: usmeravanje prema onom što bismo hteli biti.
Ovo je početak čudesne avanture o kojoj govore brojne tradicije, veliki filozofi i ponekad, sasvim obični ljudi, prenoseći nam ono najvažnije: iskustvo mudrosti.

■ Četvrtak 29. novembar, Brankova 24

20h Kurs praktične filozofije, uvodna tema: Priroda čoveka