Obeležavajući Svetski dan filozofije, Nova Akropola Beograd je organizovala trodnevno druženje sa filozofijom.

Program je započeo 22. novembra predavanjem na temu „Živeti sa samim sobom“. Naglasak je stavljen na potrebu razvijanja unutrašnjeg života svakoga od nas, kako bismo, polazeći od upoznavanja sebe, mogli da uskladimo različite aspekte ličnosti.

Program je nastavljen projekcijom dokumentarnog filma o Marku Aureliju, rimskom caru-filozofu. Film je gledaocima dao priliku da zavire u unutrašnji svet Marka Aurelija, u njegova najdublja intimna razmišljanja i ustrajnost u negovanju vrline. Iako su protekli vekovi, filozofska zaostavština Marka Aurelija je i danas jedan od najvećih moralnih kodeksa ikada predstavljenih svetu, o čemu svedoče brojni ljudi koji u njegovim mislima i danas pronalaze utehu, inspiraciju i uzor.

23. novembra održano je predavanje „Živeti s drugima“. Govorilo se o umeću življenja sa samim sobom kao preduslovu za zajednički život. Za ostvarivanje skladnih ljudski odnosa, potrebno je uložiti trud da se prevaziđu naši brojni egoizmi koji ometaju razvoj humanih vrednosti i sprečavaju ostvarenje suživota.

U nastavku večeri, posetioci su mogli da prisustvuju recitalu „Poezija – univerzalni jezik duše“, koji su pripremili članovi Nove Akropole. Publika je čula stihove iz starog Egipta, drevnog Meksika, Kine i Indije, ali i pesme Disa, Dizdara, Njegoša i drugih. Staro i novo, razdvojeno vremenom i prostorom, ali povezano neprolaznim i univerzalnim jezikom duše.

U četvrtak, 24. novembra, u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, na predavanju „Putevima znanja – kako je filozofija povezivala Istok i Zapad“ govorilo se o neobičnim putevima koji su, kroz hiljade godina, povezivali ove na prvi pogled odvojene svetove. Zahvaljujući tim sponama, iste ideje, zaodevane u različito ruho, zapisivane na različitim jezicima, pojavljivale su se s vremena na vreme i davale ogroman kulturni i civilizacijski podsticaj.

[two_columns]
[column1]

predavanje-dani-filozofije-2016-nova-akropola-beograd

Predavanje „Prakričnost filozofije danas”


[/column1]
[column2]
recital-dani-filozofije-nova-akropola-beograd

Recital „Poezija – univerzalni jezik duše”


[/column2]
[/two_columns]
[two_columns]
[column1]
dani-filozofije-nova-akropola-beograd-film-o-marku-aureliju1

Najava dokumentarnog filma o Marku Aureliju


[/column1]
[column2]
predavanje-dani-filozofije-2016-nova-akropola-beograd-skc

Predavanje u Studentskom kulturnom centru:
„Putevima znanja – kako je filozofija povezivala Istok i Zapad”


[/column2]
[/two_columns]