Pored toga što sudbina ima načina da napravi stotinu pukotina u našoj imovini za prodor siromaštvu,  često nema nikakve sredine između najvećeg i najmanjeg imetka:
„Fortuna vitrea est; tunc cum splendet frangitur“[1],

i pošto može da prevrne tumbe sve naše odbrane i nasipe, nalazim da se iz raznih razloga siromaštvo viđa isto onoliko često kod onih koji imaju posede kao i kod onih koji ništa nemaju, i da je možda manje neprilično kada je samo nego kad se sretne uz bogatstvo. Ovo poslednje pre dolazi od pažljivog rukovanja nego do prihoda: „Faber est suae quisque fortunae.“[2] I mnogo mi izgleda bedniji bogataš koji živi siromaški, namičući, nego onaj koji je prosto siromašan. „In divitiis inopes, quod genes egestatis gravissimum est.“[3]

„Non esse cupidum pecunia est, non esse emacem vectigal est.“[4]

Srećan je onaj ko je tako tačno podesio svoje potrebe da mu njegov imetak može biti dovoljan a da se on o tome ne brine, i da trošenje ili sticanje tog imetka ne ometa druga njegova zanimanja, za njega prikladnija, mirnija i njegovom srcu bliža.
Blagostanje, dakle, i nemaština zavise od mišljenja svakog pojedinca; a bogatstvo i slava i zdravlje sadrže samo onoliko lepote i zadovoljstva koliko im pridaje onaj koji ih poseduje. Svakome je dobro ili loše prema onome kako se sam oseća. Nije srećan onaj koga smatraju srećnim, već onaj koji za sebe misli da je srećan. A samo to verovanje čini da je ovo stvarno i tačno. Bogatstvo nam ne donosi ni dobro ni zlo, ono nam pruža građu i seme, koje naša duša, moćnija od njega, usmerava i primenjuje kako njoj godi, pošto je ona jedini uzrok i gospodar svoje sopstvene sreće i nesreće.

Mišel de Montenj, Ogledi, Rad, Beograd, 1977.

[1] „Bogatstvo je stakleno; lomi se kad zablista.“ Publije Sirijanac, po navodu Justa Lipsija, O politici ili državi
[2] „Svaki čovek je kovač svoje sreće.“ Salustije, Istorija,
[3] „Biti siromah usred bogatstva najmučnija je vrsta siromaštva.“ Seneka, Pisma LXXIV
[4] „Ne biti pohlepan, to je bogatstvo; nemati strasti za kupovanjem, to je prihod“, Ciceron, Paradoksi,

 

Izvori slika:
WikiCommons | Kelson | File: Michel de Montaigne 1.jpg