Kulturno udruženje Nova Akropola Beograd
Nova Akropola | Kulturna dešavanja - Nova Akropola
kulturna desavanja; predavanja iz filozofije; filozofija; kultura; psihologija; simbolizam; praktična filozofija
989
page-template,page-template-blog-template5,page-template-blog-template5-php,page,page-id-989,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Kulturna dešavanja

Mudrost drevnih egipćana

Objavio akropola u Arhiva predavanja
O prirodi coveka

Utorak, 16. april 2019, 19h
Brankova 24, Beograd

Kroz slojevitost staroegipatske religije, uređenje društva, odnos koji su Egipćani imali prema životu i smrti, nastojaćemo otkriti trajne vrednosti na kojima se temeljio život u dolini Nila. Dugovečnost egipatske civilizacije, trajnost spomenika koje su podizali, osećaj spokoja i stabilnosti koji zrači sa reljefa i iz statua, pozivaju nas da proniknemo u sliku sveta ljudi koji su, pojedinačno i kolektivno, nastojali da njihov život bude zemaljski odraz kosmičkog reda i harmonije koji se među ljudima ostvaruje kroz pravednost i traganje za istinom.

 

16 Apr 2019 / PROČITAJ

Đordano Bruno – glasnik budućnosti

Objavio akropola u Arhiva predavanja
Djordano Bruno glasnik buducnosti predavanje

Ponedeljak, 18. februar 2019, 19h
Brankova 24, Beograd

Bruno je jedan od onih velikana čovečanstva za koje nikada nismo sigurni jesu li iz prošlosti ili iz budućnosti. Od njegove smrti, 17. februara 1600. godine, Bruno nije prestao da bude aktuelan. Svaki vek od njega je uzimao, ponekad ne pominjući mu ni ime, ponekad veličajući ono što je mogao i kako je mogao, a sada, u XXI veku otkrivamo ga ponovo i mi. Događa se čudan fenomen: kada god odmaknemo korak dalje u matematici, fizici, kosmologiji, astronomiji, književnosti, simbolizmu, psihologiji, filozofiji – dočeka nas tamo Bruno sa zagonetnim smeškom kao da hoće da kaže, napola ozbiljno, napola u šali: „Čestitam!“.

 

19 Feb 2019 / PROČITAJ

Dani filozofije 2018

Objavio akropola u Arhiva predavanja

15. novembar – 29. novembar

Dani Filozofije 2017
Arhetipska umetnost predavanje
Uvdni ciklus

Povodom obeležavanja Svetskog dana filozofije, kulturno udruženje Nova Akropola organizuje niz predavanja posvećenih ideji čovekovog razvoja i buđenja njegovih humanih potencijala.

Podsećanjem na život i pouke velikih filozofa Starog sveta, aktualizovaće se pitanje univerzalnih ljudskih vrednosti, smisla i usmerenja pojedinca u svetu u kome živimo danas.

■ Četvrtak 15. novembar, Brankova 24

20h Sokratovo prijateljstvo

■ Ponedeljak 19. novembar, Brankova 24

18h Kurs praktične filozofije, uvodna tema: Priroda čoveka

■ Petak 23. novembar, Brankova 24

19h Herojski smisao života, HERAKLOVI RADOVI

Gotovo da ne postoji narod koji ne poseduje svoju herojsku tradiciju. Premda postoji bezbroj heroja, suština ovih mitova je uvek jedna te ista.
Heroj je hrabar, pravedan, istrajan, suočava se sa svim izazovima, čuva i spasava, brani slabije, bori se za pravdu, pobeđuje.
Ove svima poznate priče skrivaju u sebi ključeve pomoću kojih možemo otkrivati smisao sopstvenog života. Kroz dvanaest Heraklovih zadataka, pokušaćemo da zajedno prepoznamo neke od tih ključeva.

■ Utorak 27. novembar, Brankova 24

19h Put čovekovog razvoja, usavršavanje putem vrline

Kada bi nas neko pitao da navedemo nekoliko svojih vrlina, u prvom trenutku verovatno ne bismo pomislili da je zadatak težak. Međutim, kada bismo ozbiljno krenuli da razmišljamo o tome, vrlo brzo bismo shvatili da ovo pitanje donosi brojna potpitanja i preispitivanje svega što smo prethodno mislili.
Da bismo razumeli sebe, moramo krenuti od upoznavanja sebe, a kada upoznamo makar samo jedan delić, sledi novi korak: usmeravanje prema onom što bismo hteli biti.
Ovo je početak čudesne avanture o kojoj govore brojne tradicije, veliki filozofi i ponekad, sasvim obični ljudi, prenoseći nam ono najvažnije: iskustvo mudrosti.

■ Četvrtak 29. novembar, Brankova 24

20h Kurs praktične filozofije, uvodna tema: Priroda čoveka

08 Nov 2018 / PROČITAJ

Postoje li formule za život?

Objavio akropola u Arhiva predavanja
O prirodi coveka

Četvrtak, 27. septembar 2018, 19h
Brankova 24, Beograd

Kada se suočimo sa nekim problemom ili kada nastupi kriza u našem životu, postajemo zbunjeni, osećamo ljutnju, teskobu, a neretko može da se čuje kako „nismo to očekivali“ ili „nismo to zaslužili“. Sva ova stanja pokazuju da situaciji pristupamo spolja jer okrivljujemo druge ljude, okolnosti ili „sudbinu“.

Moguće je da tada krenemo da tražimo savet, da nam neko kaže šta da radimo, očekujući gotova rešenja kao da će nam neko pružiti tabletu i odmah će nastupiti olakšanje. Ovakav način razmišljanja posledica je unutrašnje pasivnosti i uronjenosti u materijalizam što za posledicu ima nesposobnost sagledavanja sebe. Mnogi naši problemi nemaju težinu koju im pridajemo…

Odakle krenuti? Stari filozofi bi rekli da je ključ uvek u upoznavanju samog sebe, u jasnom razlikovanju onoga što ima vrednost od onoga što je nema. Tek tada možemo stupiti u inteligentno delovanje, ulažući svu svoju snagu da pobedimo – sebe.

 

02 Oct 2018 / PROČITAJ

O prirodi čoveka

Objavio akropola u Arhiva predavanja
O prirodi coveka

Ponedeljak, 14. maj 2018, 19h
Brankova 24, Beograd

Na prvi pogled, čini se da sve o čoveku znamo i da je sve objašnjeno ili barem objašnjivo. Međutim, kada se suočimo sa životom, ova znanja pokazuju se nedovoljnim i veoma dalekim od naše sposobnosti da ih primenimo. Čovek je biće u razvoju bez obzira na godine fizičkog života, jer uvek postoji neki potencijal naše prirode koji nije razvijen i izražen. Otkrivanje onoga što već nosimo u sebi otvara puteve ka slobodi, ispravnim postupcima, unutrašnjem miru, sreći, ljubavi i dostojanstvu… Sve to, i još mnogo toga, čini ljudsku prirodu.

 

23 May 2018 / PROČITAJ

Šta da radim kada „ništa ne mogu da uradim“?

Objavio akropola u Arhiva predavanja

Ponedeljak, 5. februar 2018, 18h
Kralja Milana 48, Beograd, Studentski kulturni centar

Često se nađemo u okolnostima kada nam se čini da su sva vrata zatvorena i da ništa nije u našim rukama. Ovakve situacije nazivamo krizom, a samo stanje poistovećujemo gotovo uvek sa nečim negativnim. Međutim, sama reč kriza na grčkom jeziku podrazumeva prelomnu tačku povezanu sa potrebom donošenja odluke. To potvrđuju i druga značenja ove reči kao što su preokret, zaokret ili obrt.

Kada kažemo da ništa ne možemo da uradimo, reč je uglavnom o emocionalnoj proceni, često propraćenoj samosažaljenjem ili inercijom. Ako uspemo da objektivnije sagledamo mehanizme života i cikluse kroz koje se on odvija, videćemo da upravo kriza u sebi nosi priliku, potencijal i snagu za preokret. Postoje dve mogućnosti: potrošiti svu energiju na osećaj teskobe ili tu istu snagu iskoristiti za uvođenje promena u svesti.

Okolnosti su uvek „oko“ nas, a sloboda da izaberemo svoje delovanje je uvek „u“ nama.

 

06 Feb 2018 / PROČITAJ

Čitati iz prirode

Objavio akropola u Arhiva predavanja

Utorak, 12. decembar 2017, 19h

Brankova 24, Beograd

Kome se nije dogodilo da ostane zadivljen ponašanjem neke životinje, nežnošću biljke, grandioznošću planine, ili lepotom bilo kojeg drugog prizora u prirodi? Dotiče nas lepota, ali nas dotiču i skriveni smislovi onoga što prepoznajemo… Priroda poseduje poseban jezik kroz koji prenosi duboka značenja i pouke onome ko je u stanju da ih čuje i vidi.

12 Dec 2017 / PROČITAJ

Dani Filozofije 2017

Objavio akropola u Arhiva predavanja

13.11. – 16.11.

Dani Filozofije 2017
Arhetipska umetnost predavanje
Uvdni ciklus

Nova Akropola obeležava Svetski dan filozofije brojnim aktivnostima. Birajući među brojnim temama koje mogu da budu korisne i današnjem čoveku, odlučili smo se da ove godine proslava ovog dana bude posvećena ideji lepote.

Među filozofima koji su doticali ovu temu, istaći ćemo Platona koji je u svojim dijalozima mnogo puta naglašavao da lepota ili estetika predstavlja spoljašnji izraz etike u čoveku, odnosno da je ona odraz moralnih vrednosti. Drugim rečima, teško da nešto može zadovoljiti kriterijum lepote ukoliko pokretač koji stoji iza formi nije dobrota, istinitost i pravičnost. Gledano na ovaj način, doživljaj lepote je individualan jer zavisi od unutrašnjih kriterijuma svakoga od nas. Ipak, lepota, u bilo kojem od svojih oblika ima tu sposobnost da dotakne srce i da nas učini boljim ljudima.

Ponedeljak 13.11.2017. Brankova 24, Beograd

19h

Platon o ljubavi i lepoti

predavanje i recital

Utorak 14.11.2017. Brankova 24, Beograd

18h

Arhetipska umetnost

predavanje

20h

Dodir lepote

Recital

Četvrtak 16.11.2017. Brankova 24, Beograd

18h

Priroda čoveka

Prva tema iz ciklusa predavanja „Kurs praktične filozofije”

Ulaz na sva dešavanja je slobodan.

27 Oct 2017 / PROČITAJ

Pamćenje i inteligencija

Objavio akropola u Arhiva predavanja

Četvrtak, 5.10.2017. u 19 h

Kralja Milana 48, Studentski kulturni centar, Beograd

Postoji mnogo pristupa ovoj temi, ali nas zanima pamćenje kao aktivnost svesti, što uključuje i prepoznavanje samoga sebe i sabiranje dragocenih iskustava koja nam neprestano omogućuje život.
Inteligencija je sposobnost razabiranja, razlikovanja, „izabiranja u mnoštvu“ kako kaže i latinski koren te reči. Da li znamo izabirati? U onome šta vidimo, u onome šta čitamo, u onome šta se svakodnevno događa… Da li sva naša inteligencija umire u procenjivanju koje ne zadire dublje od najpovršnijih emocionalnih stanja koja uzimaju u obzir sviđanje i nesviđanje kao jedini kriterijum? Od ove sposobnosti razabiranja zavisiće i naša sposobnost pamćenja. Na primer, možemo „pamtiti“ ljutnje, traume, uvrede i sve boli koje su nam nanesene. Ali isto tako, možemo potražiti u sebi razloge zašto tako reagujemo. Ako barem malo upoznamo sebe, videćemo da mnogo toga zavisi od nas. Tek tada možemo birati. Ako nečega nismo svesni, ne možemo to ni upamtiti. Ako ne pamtimo, nema ni iskustva. A ako nema iskustva, neće biti ni napretka ni saznanja koja ćemo moći primeniti u nekim sledećim situacijama.

05 Oct 2017 / PROČITAJ